Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Botwinka 13

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupkę ugotowałam prawie 2 miesiące temu, ale zupełnie zapomniałam się nią pochwalić :P

Botwinka 13

Składniki:

Botwinka 13

 

  • 1 duży pęczek botwinki z buraczkami

 

  • 1 litr warzywnego lub drobiowego wywaru

 

  • 1 duży pęczek koperku

 

  • 3 łyżki białego octu winnego lub sok z cytryny

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Botwinka 13
Buraczki obieramy, dokładnie płuczemy i kroimy w drobną kostkę lub cienkie paski. Botwinkę dokładnie płuczemy, drobno siekamy. Do wywaru dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy, zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone buraczki, a po 5 minutach posiekaną botwinkę. Gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy ocet, wsypujemy koperek, doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem. Zupę podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami i kleksami z gęstego jogurtu naturalnego.

Tagi:

jajko jajka