Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Botwinka wg Alex

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczna zupa na wiosnę. Ale nie tylko. Zamrażam kilka pęczków młodej botwinki by cieszyć się tym smakiem także zimą!

Botwinka wg Alex Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinka wg Alex

 

 

Sposób przygotowania:

Botwinka wg Alex
Ziemniaki, marchew i seler obrać, umyć, pokroić w kostkę. buraczki wyszorować, pokroić w kosteczkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i zagotować. Gotować około 10 minut. W tym czasie łodyżki i liście botwinki przebrać, umyć dokładnie, pokroić. Por oczyścić, przekroić na 4, posiekać w paseczki. Razem z botwinką wrzucić do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem białym, dodać śmietankę i zagotować. Gorącą zupę rozlać na talerze, można posypać koperkiem lub natką pietruszki
Botwinka wg Alex
Ziemniaki, marchew i seler obrać, umyć, pokroić w kostkę. buraczki wyszorować, pokroić w kosteczkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i zagotować. Gotować około 10 minut.
Botwinka wg Alex
W tym czasie łodyżki i liście botwinki przebrać, umyć dokładnie, pokroić.
Botwinka wg Alex
Por oczyścić, przekroić na 4, posiekać w paseczki.
Botwinka wg Alex
Razem z botwinką wrzucić do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem białym, dodać śmietankę i zagotować.