lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Botwinka z dodatkiem soli i pieprzu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

No to dziś nie będzie mięska tylko same warzywka. Bardzo fajna zupka, która jest pyszna na ciepło i zimno.

Botwinka z dodatkiem soli i pieprzu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinka z dodatkiem soli i pieprzu

Składniki na 6 porcji:

  • 2 pęczki botwinki z liśćmi
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 litry wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 marchewki
  • pęczek mały natki pietruszki
  • koperek mały pęczek związany( potem wyjmujemy go i wyrzucamy)
  • 4 ząbki czosnku
  • śmietana 30 % 300 ml

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Botwinka z dodatkiem soli i pieprzu

Krok 1

Marchew myjemy i obieramy, ścieramy na tarce. Botwinkę myjemy, oczyszczamy z brzydkich liści i odcinamy małe buraczki( które nożykiem obieramy i kroimy na plasterki, wkładamy do garnka). Botwinkę kroimy drobno razem z liśćmi i wkładamy do garnka.

Krok 2

Pietruszkę i koperek związujemy nićmi i wkładamy do garnka. Czosnek ścieramy na tarce i wkładamy do reszty warzyw. Doprawiamy sola, pieprzem i cukrem.

Krok 3

Gotujemy na małym ogniu do miękkości ( wyjmujemy koperek i pietruszkę). Na końcu dodajemy śmietanę, wystarczy zamieszać i gotowe.

Krok 4

Gotujemy ziemniaczki pokrojone w ćwiarteczki, ubijamy je i łyżką do lodów nakładamy po 3 kuleczki na talerz. Zalewamy botwinką i jemy. Rewelacja, polecam bo warto zjeść coś przyjemnego.

Botwinka z dodatkiem soli i pieprzu
małe buraczki( które nożykiem obieramy i kroimy na plasterki, wkładamy do garnka).Botwinkę kroimy drobno razem z liśćmi i wkładamy do garnka.
Botwinka z dodatkiem soli i pieprzu
Botwinkę myjemy, oczyszczamy z brzydkich liści i odcinamy małe buraczki.
Botwinka z dodatkiem soli i pieprzu
Nożykiem obieramy i kroimy na plasterki, wkładamy do garnka.Botwinkę kroimy drobno razem z liśćmi i wkładamy do garnka.
Botwinka z dodatkiem soli i pieprzu
Pietruszkę i koperek związujemy nićmi i wkładamy do garnka.Czosnek ścieramy na tarce i wkładamy do reszty warzyw.Doprawiamy sola,pieprzem i cukrem.

Tagi:

zupy barszcze