bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Botwinka z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Botwinka przyrządzona w ten sposób najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Jest bardzo smaczna i delikatna.

Botwinka z jajkiem

Składniki:

Botwinka z jajkiem

 

  • 2 pęczki botwiny

 

  • 2 litry wywaru z warzyw

 

  • pół pęczka posiekanego kopru

 

 

  • 2 łyżki maki pszennej

 

  • 1 łyżka octu

 

  • cukier

 

 

  • 5 jajek ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania:

Botwinka z jajkiem
Z botwinki usuwamy liście, buraczki obieramy i wszystko drobno kroimy. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości uważając, żeby się się botwinka nie rozgotowała.

Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet i odstawiamy na chwilę, żeby botwinka nabrała ładnego koloru.

Zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą, dodajemy śmietanę.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy posiekany koper.

Podajemy z jajkiem i młodymi ziemniakami .

Tagi:

jajko jajka mak