Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Botwinka z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczna, lekka zupa z młodej botwiny z dodatkiem podzielonego na małe różyczki kalafiora i ziemniaków...

Botwinka z kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinka z kalafiorem

 

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 50 g selera korzeniowego
  • 50 g pora
  • 1 pęczek botwiny
  • 2,5 l bulionu drobiowego
  • 40 dkg ziemniaków
  • 1/2 kalafiora
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Botwinka z kalafiorem
Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki. Seler obrać, por oczyścić i drobno pokroić. Buraczki z botwiny obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować. Gotować ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kalafior podzielić na małe różyczki. Łodygi i liście botwiny posiekać. Ziemniaki, kalafior i botwinę dodać do zupy. Dodać też trochę pieprzu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Botwinka z kalafiorem
Oczyszczone obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa.
Botwinka z kalafiorem
Przygotowane warzywa przełożone do garnka i zalane bulionem.
Botwinka z kalafiorem
Pokrojone ziemniaki podzielony na różyczki kalafior i posiekane liście i łodygi botwiny.
Botwinka z kalafiorem
Ziemniaki kalafior i botwina dodane do gotującej się zupy.