jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Botwinka z ryżem i wkładką mięsną i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jeśli zostanie Ci trochę ugotowanego ryżu z dnia poprzedniego, dodaj go do zupy z botwinką. Jesli dodasz jeszcze mięso ugotowane w rosole otrzymacie całkiem pożywną wiosenną zupę.

Botwinka z ryżem i wkładką mięsną i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinka z ryżem i wkładką mięsną i ryżem

 

  • 1 pęczek botwinki
  • 1,5 litr rosołu wołowego
  • gotowane mięso z rosołu
  • 8 łyżek ugotowanego ryżu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Botwinka z ryżem i wkładką mięsną i ryżem
Umyj i osusz botwinkę. Obierz ją. Odrzuć najgorsze liście.Liście i buraczki pokrój drobno. Włóż botwinkę do garnka. Zalej bulionem, dodaj pieprz ziołowy i gotuj do miękkości. Dopraw zupę solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny i miód.

Gotowane mięso pokrój w paski. Wyłóż mieso i ryż na talerze. Zalej goracą zupą. podawaj od razu. 
Botwinka z ryżem i wkładką mięsną i ryżem
Ugotowany ryż pozostały z dnia poprzedniego rozkrusz widelcem.
Botwinka z ryżem i wkładką mięsną i ryżem
Mięso ugotowane w bulionie pokrój w paski.
Botwinka z ryżem i wkładką mięsną i ryżem
Dopraw zupę solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny i miód.
Botwinka z ryżem i wkładką mięsną i ryżem
Wyłóż mięso oraz ryż na talerze po czym zalej je zupą.

Tagi:

ryż mięso