BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Botwinka z ziemniaczkami i jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszną zupę składającą się z młodej botwinki. Smak zupy dopełnia świeży poszatkowany koperek, który jest aromatycznym dodatkiem.

Botwinka z ziemniaczkami i jajkiem

Składniki:

Botwinka z ziemniaczkami i jajkiem

 

  • mięso rosołowe indycze około 600 g,
  • marchewka 1 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • seler 1/3 szt,
  • botwinka 2 pęczki z buraczkami, jak duże to tylko 1 pęczek,
  • ziemniaki 3 szt,
  • koper świeży 1 pęczek,
  • cukier około 6 łyżek
  • pieprz czarny mielony do smaku.
  • sól do smaku,
  • ocet według uznania,
  • śmietana,
  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Botwinka z ziemniaczkami i jajkiem
Mieso indycze płuczemy, zalewamy wodą, doprowadzamy do zagotowania, następnie ściągamy szumowiny powstałe podczas gotowania. Dodajemy warzywa takie jak kawałek selera, marchewkę i pietruszkę. Całość gotujemy do 20 minut.

Po tym czasie wszystkie warzywa i mięso wyjmujemy, a do powstałego wywaru wrzucamy obraną, pokrojoną marchewkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaczki,gotujemy przez 10 - 15 minut.

Następnie dodajemy oczyszczoną, umytą i posiekaną botwinkę, gotujemy około 15 minut.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem , dosładzamy cukrem oraz dodajemy octu smaku.

Zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą oraz zabielamy śmietaną.

Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Tagi:

zupa botwinka