jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Botwinkowa tarta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Botwinka to warzywo z której najczęściej chyba przygotowujemy sezonową, letnią zupę. Jednak można wyczarować z niej inne pyszności, jak np. tarte na francuskim spodzie.

Botwinkowa tarta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Botwinkowa tarta

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • kilka kostek sera feta (około 80 gram),
  • 1 pojedynczy (duży) filet z kurczaka,
  • Spory pęczek botwinki, wraz z młodymi buraczkami,
  • Tymianek do smaku,
  • Świeżo mielona sól morska,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Jajko do smarowania ciasta,
  • 1 cebula,
  • olej,
  • Natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

Botwinkowa tarta

ETAP 1

Botwinkowa tarta
Fileta kroimy, doprawiamy i obsmażamy

Umyty i osuszony filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie smażymy.

ETAP 2

Botwinkowa tarta
Botwinkę kroimy na mniejsze części

Botwinkę przepłukujemy, osuszamy i kroimy ma mniejsze części. Młode buraczki kroimy w plasterki.

ETAP 3

Botwinkowa tarta
Botwinkę przysmażamy na oleju

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przysmażamy na oleju. Do delikatnie zrumienionej dodajemy przygotowaną botwinkę. Całość chwilkę przysmażamy, do momentu jak liście stracą na objętości. Gotową botwinkę zdejmujemy z ognia.

ETAP 4

Botwinkowa tarta
Ciasto francuskie rozwijamy i formujemy

Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi otrzymanego, mniejszego już ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Przyklejamy do nich odcięte paski ciasta. Smarujemy je jajkiem. W ten sposób otrzymujemy wyższą ramkę.

ETAP 5

Botwinkowa tarta
Na środek ciasta francuskiego wykładamy składniki nadzienia

Na środek ciasta wykładamy przygotowaną, delikatnie przestygniętą botwinkę. Na niej układamy kostki sera oraz filetu. Całość oprószamy tymiankiem.

Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ją około 25 minut do zrumienienia spodu i brzegów.


Tagi:

tarta botwinka