Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

BOUNTY - batoniki kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne domowe batoniki kokosowe w czekoladzie z pewnością zadowolą wszystkich miłośników kokosowych słodyczy :)

BOUNTY - batoniki kokosowe

Składniki:

BOUNTY - batoniki kokosowe

 

  • wiórki kokosowe 250 g
  • masło 82% 200 g
  • cukier puder 250 g
  • cukier kryształ 50 g
  • migdały bez skórki 150 g
  • rum 5-8 łyżek
  • czekolada biała 150 g
  • słodka śmietanka 30% 150 ml
  • aromat waniliowy lub kokosowy
  • czekolada mleczna 100 g
  • czekolada gorzka 200 g
  • olej z pestek winogron 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

BOUNTY - batoniki kokosowe
W średnim rondelku stopić masło i połamaną na kosteczki białą czekoladę z niewielkim dodatkiem śmietanki. Stale mieszając wsypać cukier puder do czasu, aż wszystko się połączy. 

Gotować 5 minut na najmniejszym palniku i cały czas mieszać. 

Wiórki kokosowe zmielić z migdałami, po czym wsypać do masy, dodać odrobinę aromatu oraz cukier kryształ. 

Dokładnie wymieszać dolewając nieco alkoholu do smaku.

Masę przełożyć do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i ugnieść na grubość ok. 2cm. Wstawić do lodówki na kilka godzin do czasu, aż masa doskonale zastygnie.

Wyjąć ostrożnie z foremki łapiąc za końce folii, a następnie pokroić na niewielkie podłużne batoniki.

Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kostki i stopić w gorącej kąpieli wodnej, kiedy jest płynna, dodać olej i dokładnie wymieszać. Każdy batonik zanurzać w stopionej czekoladzie, delikatnie otrząsnąć z jej nadmiaru i układać na arkuszu papieru do pieczenia - odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. 

Włożyć gotowe czekoladki do lodówki na 30-60 minut. 

Kiedy polewa dobrze stężeje zdjąć ostrożnie z papieru, ułożyć w szczelnie zamykanej puszce wyłożonej papierowymi serwetkami i przekładając kolejne warstwy serwetkami. Przechowywać w lodówce.