Świąteczne Porady

ciastka renifery
Do zrobienia ciastek reniferów potrzebujemy mąki, masła, cukru, jajka oraz dodatków do dekoracji.
Dekorowanie ciastek lukrem
Najprostszy lukier robi się z cukru pudru, białka jaja i odrobiny soku z cytryny. Całość się miksuje do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pstrąg
Pstrąga powinno się piec w zależności od rozmiaru i metody serwowania. Cała rybę pieczemy przez 30 minut w temperaturze około 250 stopni...
śledzie
Śledzie na słodko przygotujemy z dodatkiem przecieru pomidorowego, rodzynek, cebuli, cukru oraz przypraw.
wigilia
W niemalże każdym polskim domu 24 grudnia na stole pojawiają się tradycyjne, bożonarodzeniowe potrawy. Wigilia składa się z 12 dań, które...
Buraki
Prawdziwy barszcz wykonany samodzielnie to najlepszy sposób na zdrową, aromatyczną potrawę. Zupa ta nie może obyć się bez zakwasu - sprawdź...
śledzie
Do zrobienia śledzi w oleju potrzebujemy jedynie śledzi, oleju oraz ulubionych przypraw i dodatków. Możemy za każdym razem dodawać inne.
Barszcz czerwony, paszteciki, Boże Narodzenie
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Nie macie kulinarnego pomysłu na świąteczne potrawy? Zainspirujcie się ciekawymi...
Pierniczki w czekoladzie
Najlepsze prezenty to te, które płyną prosto z serca. Mogą to być samodzielnie zrobione drobiazgi, a także pięknie ozdobione słodkie...
Polędwiczka a'la łososiowa - Zapraszam na pyszną, domową wędlinę. smacznego :)
Nie ma nic lepszego od domowej wędliny! Jest to produkt niezwykle aromatyczny, soczysty i delikatny. Przygotuj mięsne wyroby według naszego...
Fotolia_placek do dzielenia.jpg
Zadanie z tekstem: Ile trzeba upiec placków, żeby na Święta mieć: makowiec, sernik i tartę z żurawiną i orzechami?
Boże Narodzenie pod palmami
Choć Boże Narodzenie najsilniej kojarzy się ze śniegiem, to nie każdy lubi ten zimowy klimat. Zmarzluchy nie muszą się już męczyć –...
Kobieta w czapce Mikołaja na plaży pod palmami
Nie ma jednego, „słusznego” sposobu spędzania Świąt Bożego Narodzenia. Nie dla wszystkich święta oznaczają tradycyjną kolację...
pierniki
Pierniki norymberskie przygotujemy z mąki, masła, cukru, jajek, kakao, mleka, przypraw korzennych bakalii oraz opłatków do pierników.
sernik krakowski
Do przygotowania sernika krakowskiego potrzebujemy typowych składników na kruche ciasto, lukier oraz masę serową.
Mak
Do zrobienia masy makowej potrzebujemy maku, mleka, miodu i bakalii. Przygotowanie jej nie jest wcale trudne.
żurawina
Suszona żurawina, woda, miód i przyprawy- tyle wystarczy by przygotować sos żurawinowy. Wykorzystamy go do wielu smacznych i wyszukanych dań.
śledzie
Śledzie możemy przyrządzić w oleju, śmietanie, occie lub sosie na przykład musztardowym.
dorsz
Smażony, pieczony, czy parowany dorsz w każdej postaci smakuje wybornie.
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie uprzednio marynujemy w occie lub soku z cytryny i dodajemy jabłko pokrojone w małą kostkę. Wszystko przykrywamy grubą...
Schab
Schab w całości piecze się przez około 1 godzinę na kilogram mięsa. Gdy użyjemy porcjowanej wieprzowiny pieczemy ją przez około 12 – 13...
krokiety z kapustą i grzybami
Do przygotowania naleśników, z których robi się krokiety potrzebne są mąka, jajka, woda gazowana i sól. Chrupkość zapewni im panierka z...
łosoś smażony
Łososia można usmażyć sauté, bez panierki, tylko po przyprawieniu. Filety z łososia równie smaczne są w panierce z mąki albo bułki...
Mąka do pierogów
Idealne ciasto na pierogi powstaje na bazie mąki poznańskiej lub orkiszowej. Te dwie mąki gwarantują, że ciasto nie będzie się rozpadać w...
X