SUPERPRZEPIS

Bożonarodzeniowy piernik przekładany bez tłuszczu

  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 165
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Bożonarodzeniowy piernik przekładany bez tłuszczu Więcej zdjęć (3)

Pyszny,mocno piernikowe ciasto upieczone bez dodatku tłuszczu z delikatną masą czekoladową. Sprawdzi się na pewno na jednym świątecznym stole, zapraszam:)

Składniki:

Bożonarodzeniowy piernik przekładany bez tłuszczu

 

  • Piernik:
  • 100 g mąki żytniej
  • 20 g otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 15 g kakao
  • 30 g ksylitolu
  • 170 g puree z marchewki
  • 80 ml soku z mandarynek
  • 20 ml mleka
  • Masa:
  • 32 g gorzkiej czekolady
  • 250 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
  • Dekoracja:
  • Lukier lub gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Bożonarodzeniowy piernik przekładany bez tłuszczu

Piernik:

Bożonarodzeniowy piernik przekładany bez tłuszczu
w miseczce wymieszac wszystkie sypkie składniki

Przygotować puree z marchewki. Umytą i obrana marchewkę ( 180 g) pokroić na kilka mniejszych kawałków, zalać szklanką wody i ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Zmiksować na papkę.
Do miski przełożyć mąkę,otręby,proszek,sodę,przyprawę do piernika i kakao. Wymieszać dokładnie i odstawić na bok.

ETAP 2:

Bożonarodzeniowy piernik przekładany bez tłuszczu
krem jajeczny połaczyć z sokiem a następnie z suchymi składnikami

Białko oddzielić od żółtka. Żółtko utrzeć z cukrem brzozowym na jasny i puszysty krem. Stopniowo dolewać sok mandarynkowy ( jeśli nie macie soku z mandarynki, może być sok z pomarańczy lub po prostu mleko- ilość 100 ml) i cały czas mieszać. W dwóch partiach dodać suche składniki i całość dokładnie połączyć mikserem.

ETAP 3:

Bożonarodzeniowy piernik przekładany bez tłuszczu
ciasto wymieszać z marchewką ugotowana

Następnie dodać marchewkę i dokładnie wymieszać łyżką.

ETAP 4:

Bożonarodzeniowy piernik przekładany bez tłuszczu
ubite białko wymieszać delikatnie z ciastem

Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. W dwóch partiach dodać ją do ciasta i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do małej keksówki ( ja użyłam małej jednorazowej aluminowej formy). Piec w 180 st około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie rozkroić wzdłuż na pół.

Masa:

Bożonarodzeniowy piernik przekładany bez tłuszczu
serki połaczyć z roztopioną czekoladą

Masa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali . Przestudzić. Dodać najpierw połowę serka, wymieszać dokładnie a następnie dodać resztę serka i dokończyć mieszanie. Masę przełożyć do ręka cukierniczego lub szprycy i wyciskać na ciasto. Przykryć drugim kawałkiem, lekko docisnąć.

Dekoracja:

Dekoracja:
Lukier przygotować według przepisu - https://gotujmy.pl/pierniczki-owsiane-fit,przepisy-diety-przepis,256962.html ( ja użyłam reszty lukru jaka została po pierniczkach). Rozsmarować go na wierzchu piernika i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny.
Lub
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali i delikatnie rozprowadzić po wierzchu ciasta i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. ( wersja z polewą czekoladowa jest bardziej kaloryczna niż ta z lukrem).