edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Brązowy ryż z grillowaną papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Z obiadu została mi grillowana papryka, a że nie lubię wyrzucać jedzenia, wykorzystałam ją do sałatki

Brązowy ryż z grillowaną papryką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Brązowy ryż z grillowaną papryką

 

Sposób przygotowania:

Brązowy ryż z grillowaną papryką
Papryki umyłam, osuszyłam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam na ćwiartki, wycięłam białe błonki i pestki. Kawałki posmarowałam olejem i położyłam na rozgrzanym grillu (elektrycznym). Piekłam z obu stron do osiągnięcia pożądanej miękkości. Kiedy wystygła, pokroiłam ją na paseczki. Torebkę ryżu wrzuciłam do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotowałam 35 minut. Osączyłam, wysypałam ryż z woreczka i odstawiłam do ostudzenia. Ser pokroiłam w kostkę. Szczypior opłukałam, otrzepałam z wody i posiekałam. W misce wymieszałam delikatnie wszystkie składniki i doprawiłam do smaku pieprzem.
Brązowy ryż z grillowaną papryką
Wszystkie składniki umieściłam w misce i delikatnie wymieszałam.