Ellen

Ellen

Kucharz
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Brazylijska zupa migdałowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zaskakujące połączenie smaków i prostota wykonania. Odrobina egzotyki dla nieśmiałych na wyciągnięcie łyżki.

Brazylijska zupa migdałowa

Składniki:

Brazylijska zupa migdałowa

 

  • 2 litry bulionu drobiowego ugotowanego z 250g włoszczyzny (paski) Hortex,
  • 300g mięsa drobiowego (np.filet),
  • 100g marchewek mini Hortex,
  • 100g blanszowanych migdałów bez skórki,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 3-5 ząbków czosnku polskiego,
  • sól, pieprz, świeża kolendra.

Sposób przygotowania:

Brazylijska zupa migdałowa
Bulion/wywar drobiowy przygotować wg swojego sposobu,ale używając gotowej mieszanki Hortex (włoszczyzna pocięta w paski - łatwo i wygodnie) oraz warto dodać zawczasu mięso dobiowe, które później wykorzystamy jako składnik zupy. Przecedzić wywar, by mieć ok 2 litrów płynu, mięso odłożyć do wystygnięcia, by było łatwiej pokroić je w kawałki. Odlewamy sobie szklankę bulionu, w której zmiksujemy migdały i żółtka z ugotowanych wcześniej jajek. Do bulionu wyciskamy czosnek i dodajemy mrożone mini marcheweczki. Gotujemy ok 10 min. Dolewamy zmiksowane migdały i kawałki kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania oraz dodajemy pokrojone białko. Chwilę gotujemy. Gotową zupę, przelaną na talerz posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego!