ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Bretońska ciecierzyca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciecierzyca w bretońskiej odsłonie z boczkiem

Bretońska ciecierzyca Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bretońska ciecierzyca

 

  • ok. 200 g boczku wędzonego
  • 2 kiełbasy dobrej jakości
  • puszka ciecierzycy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Bretońska ciecierzyca
Boczek kroimy w większą kostkę i podsmażamy na patelni na złoto. Następnie dodajemy kiełbaskę pokrojoną w półplasterki. Koncntrat w małym rondelku mieszamy z odrobina wody (ok. 100 ml), zagotowujemy i dodajemy cukier. Gdy kiełbasa się podsmaży dodajemy ciecierzycę (odsączoną z zalewy) oraz sos pomidorowy, mieszamy. w razie potrzeby możemy dolać wody. Doprawiamy majernakiem, solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. Smacznego :)
Bretońska ciecierzyca
boczek podmsażamy na patelni na złoto
Bretońska ciecierzyca
dodajemy ulubioną,dobrej jakości kiełbasę
Bretońska ciecierzyca
następnie odsączoną z zalewy ciecierzycę
Bretońska ciecierzyca
wlewamy przygotowany wcześniej koncentart i gotowe