SUPERPRZEPIS

Briosze z dżemem morelowym

  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Briosze z dżemem morelowym Więcej zdjęć (5)

Podajemy brioszki udekorowane listkami mięty lub melisy.

Składniki:

Briosze z dżemem morelowym

 

 

  • nadzienie:

 

  • słoiczek dżemu morelowego (lub brzoskwiniowego)
  • 3 łyżki mielonych migdałów (lub kokosu)
  • jajo do posmarowania
  • tłuszcz do foremek
  • listki mięty do dekoracji

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Briosze z dżemem morelowym
Z drożdży, 1 łyżki cukru, pół szklanki mleka, pół szklanki mąki przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy drożdże zaczną buzować z pozostałych składników i zaczynu wyrabiamy ciasto do chwili, aż zacznie odchodzić od ręki. Nakrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy z niego wałek, dzielimy na równe plastry z których formujemy bułeczki.trochę ciasta zostawiamy na wycięcie przykrywek. Wkładamy bułeczki do wysmarowanych foremek na muffiny. Za pomocą posypanego mąką kieliszka robimy w każdej dołek. Dżem morelowy mieszamy z mielonymi migdałami (a brzoskwiniowy z kokosem) i nakładamy po łyżce we wgłębienia. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na 1 cm. Kieliszkiem wycinamy kółka które układamy na zagłębieniach z dżemem. Odstaw do wyrośnięcia . Gdy brioszki trochę podrosną smarujemy je jajkiem rozkłóconym z odrobiną wody. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut do chwili,aż ładnie się zarumienią, a patyczek po nakłuciu będzie suchy
Briosze z dżemem morelowym
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na 1 cm.
Briosze z dżemem morelowym
Kieliszkiem wycinamy kółka które układamy na zagłębieniach z dżemem.
Briosze z dżemem morelowym
Gdy brioszki trochę podrosną smarujemy je jajkiem rozkłóconym z odrobiną wody.
Briosze z dżemem morelowym
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut do chwili,aż ładnie się zarumienią