Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Brioszki odrywane z sosem waniliowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne bułeczki odrywane z sosem waniliowym.

Brioszki odrywane z sosem waniliowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Brioszki odrywane z sosem waniliowym

 

  • 3 i pół szkl. mąki
  • 5 dkg drożdży
  • 10 dkg. cukru
  • łyżeczka soli
  • 150 ml.ciepłego mleka
  • 5 jaj
  • 25 dkg miękkiego masła
  • słoiczek dżemu najlepiej pomarańczowego
  • c waniliowy
  • SOS WANILIOWY:
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • 5 dkg białej czekolady
  • łyżeczka c. waniliowego

 

 

Sposób przygotowania:

Brioszki odrywane z sosem waniliowym
Z drożdży , ciepłego mleka i łyżeczki cukru zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę , cukier, c . waniliowy ,sól , jajka , wszystko razem wyrabiać ręką około 10 minut , po tym czasie zacząć dodawać miękkie masło cały czas wyrabiając , ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odchodzić od ręki . Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia . wyrośnięte wyłożyć na stolnicę posypaną mąką , podzielić na 18 części , nadziewać dżemem formować kulki , układać jedna obok drugiej w formie o wymiarach 23x40 cm. Przykryć i poczekać aż wyrosną , wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem . Wstawić do nagrzanego do 175-180 *C piekarnika , piec około 25-30 minut . SOS WANILIOWY: Czekoladę połamać , wlać śmietankę i c. waniliowy , podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając aż c. waniliowy i czekolada się rozpuszczą , wystudzić i polać bułeczki . SMACZNEGO!!!
Brioszki odrywane z sosem waniliowym
Do kawy czy herbaty , pysznie smakują ..

Tagi:

czekolada sosy