Broda mnicha albo agretti, czyli włoska trawa

  • 2

Broda mnicha ma wiele wspólnego ze szpinakiem, a jeszcze więcej z Włochami. Co to za warzywo i jak jeść agretti, czyli brodę mnicha?

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Broda mnicha albo agretti, czyli włoska trawa

Broda mnicha, czyli barba di frate, to inna nazwa typowo włoskiego warzywa znanego też jako agretti albo roscano. Zawiera podobne witaminy i sole mineralne jak szpinak – sporo witaminy A, żelaza i wapnia. W podobne sposoby jak szpinak może być też przyrządzana – świeża w sałatce, lekko podsmażona albo podgotowana.

Świetnie komponuje się z mocnymi smakami – anchois, kaparami, czosnkiem, dojrzałymi serami.

Z wyglądu przypomina trochę zwykłą trawę, ma jednak charakterystyczny posmak. Agritta rośnie w basenie Morza Śródziemnego.

Polecamy przepis cris na pizzę z dodatkiem agretti >>>