Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Brokuł zapiekany w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać jako dodatek do obiadu

Brokuł zapiekany w sosie

Składniki:

Brokuł zapiekany w sosie

 

  • 2 szt brokuły,
  • 10 dag kiełbasa,
  • 10 dag szynka,
  • 20 dag pieczarki,
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 1 łyżka śmietanka,
  • 2 łyżki masło,
  • 1/2 szkl ser żółty tarty,
  • 1 szkl bulion drobiowy,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku cukier

 

Sposób przygotowania:

Brokuł zapiekany w sosie
Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukry, odcedzić, podzielić na różyczki, włożyć do naczynia żaroodpornego. Na maśle podsmażyć posiekane pieczarki, dodać pokrojoną w kostkę szynkę i kiełbasę, wymieszać, wyłożyć na brokuły. Koncentrat pomidorowy wymieszać z bulionem i śmietanką, zalać brokuły z pieczarkami. Oprószyć solą i pieprzem. Posypać tartym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec.