edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Brokułowa z szynką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zupa ugotowana w oparciu o przepis z gazety „Świat Kobiety”

Brokułowa z szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brokułowa z szynką

 

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 małe cebule
  • 75 dag ziemniaków
  • 1 l bulionu warzywnego – może być z kostki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 25-30 dag brokułów
  • 1-2 łyżki oleju
  • oregano
  • 5 łyżek śmietany 18% do zup
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kilka plastrów szynki wędzonej parzonej (w oryginale szynka szwardzwaldzka)

Sposób przygotowania:

Brokułowa z szynką
Cebulę obrać, drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w równą kostkę. W rondlu rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulkę. Do cebuli wrzucić pokrojone ziemniaki i zalać gorącym bulionem dodając przy tym ocet balsamiczny. Gotować na małym ogniu pod przykryciem dopóki ziemniaki nie zmiękną. Moim wystarczyło 15 minut. W międzyczasie brokuły umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Przesmażyć je na rozgrzanym oleju uważając, żeby się nie przypaliły. Ugotowane ziemniaki zmiksować razem ze śmietaną, dodać podsmażone brokuły. Doprawić do smaku oregano, solą, pieprzem i cukrem. Wszystko razem gotować jeszcze na małym ogniu do uzyskania pożądanej miękkości brokułów. Szynkę pokroić w paski, zwinąć dekoracyjnie w różyczki. Przystroić nimi wyporcjowaną w talerzach zupę.
Brokułowa z szynką
Przygotowane do dalszej obróbki warzywa.
Brokułowa z szynką
Do zeszklonej na maśle cebuli dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Brokułowa z szynką
Ziemniaki zalać gorącym bulionem dodając przy tym ocet balsamiczny.
Brokułowa z szynką
Brokuły przesmażyć na oleju uważając żeby się nie przypaliły.