przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Brokułowa zupa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pożywna i smakowita zupa, która nie ma prawa się nie udać!

Brokułowa zupa

Składniki:

Brokułowa zupa

 

  • 1/2 kg świeżych brokuł (brokułów?)
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • kilka ziemniaków
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 litry bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • zielenina do posypania - ja skorzystałam z rzodkiewkowych listków-serduszek :) (moja nowa miłość zieleninowa:) )

Sposób przygotowania:

Brokułowa zupa
Zaczynamy od przygotowania bulionu. Wystarczy taki instatn, jednak, wiadomo, im lepszy bulion wykorzystacie, tym zupka będzie lepsza... Następnie myjemy warzywa. Obieramy i kroimy je. Marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę, pora w talarki, zaś brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy warzywa razem z bulionem, aż będą miękkie.Wówczas dodajemy do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek, a także sól i pieprz do smaku. Śmietanę i żółtka mieszamy razem ze sobą .Hartujemy je gorącą zupą. Wlewamy śmietanę z żółtkami do zupy i gotujemy wszystko jeszcze około 10 minut-góra kwadrans. Posypujemy natką pietruszki lub inna zieleniną (u mnie to listki rzodkiewki) Jemy na gorąco

Tagi:

brokuły