edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Do wykonania tych kluseczek użyłam „wczorajszego”, zbyt miękko ugotowanego brokuła. Kluseczki smakowały wybornie :)

Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem

 

  • 16 dag miękko ugotowanych brokułów – najlepiej bez łodyżek
  • 60 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • około 1,5 szklanki mąki pszennej + na podsypanie
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • DO PODANIA:
  • masło sklarowane
  • grana padano

 

Sposób przygotowania:

Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem
Brokuła i jeszcze ciepłe, ugotowane i odparowane ziemniaki przecisnęłam przez praskę. Dodałam jajko, około 1,5 szklanki mąki i wyrobiłam gładkie, dość miękkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy utoczyłam z ciasta wałeczki, lekko spłaszczyłam i pokroiłam je w poprzek na równej wielkości kluseczki. Kopytka kładłam na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu gotowałam dosłownie minutę, wyjęłam łyżką cedzakową na sito. Podałam polane stopionym sklarowanym masłem i posypane kawałkami parmezanu.
Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem
Do przeciśniętych przez praskę warzyw dodałam jajko.
Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem
Następnie dodałam mąkę i wyrobiłam miękkie ciasto.
Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem
Z ciasta utoczyłam wałeczki i pokroiłam je na kluseczki.
Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem
Kopytka gotowałam około minuty od wypłynięcia.