Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Brokuły w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Brokuły w cieście:Brokuły oczyścić, opłukać i ugotować we wrzącej wo­dzie z dodatkiem łyżki

Brokuły w cieście

Składniki:

Brokuły w cieście

  • 1 kg brokułów
  • szklanka zsiadłego mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • cukier
  • sól
  • ewentualnie 5 dag startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Brokuły w cieście

Brokuły oczyścić, opłukać i ugotować we wrzącej wo­dzie z dodatkiem łyżki soli i cukru. Przesiać mąkę przez sito, dodać jajka, roztrzepane zsiadłe mleko. Doprawić do smaku solą. Ciasto dokładnie wymieszać (powinno mieć gęstą konsystencję). Ugotowane brokuły wyjąć z wody, dokładnie osączyć i po przestudzeniu podzielić na dość duże różyczki. Każdą różyczkę zanurzyć w cieście i od razu kłaść na rozgrzany olej. Usmażone brokuły ułożyć na półmisku. Posypać natką pietruszki i żółtym serem.