Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Brokuły w sosie migdałowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny...

Brokuły w sosie migdałowym

Składniki:

Brokuły w sosie migdałowym

 

  • 1 kg brokułów
  • niepełna łyżka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Brokuły w sosie migdałowym
Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny.

Przygotować sos: utrzeć na gładką masę lub zmiksować twaróg z mlekiem, dodać żółtko i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać drobno posiekane migdały. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z natką pietruszki i ubitą śmietanką, lekko schłodzić. Ugotowane brokuły ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem. Podawać jako wykwintny dodatek do delikatnych pieczonych mięs lub drobiu albo na zimno jako przekąskę.