Mirka227

Mirka227

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Brokuły z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Takie sobie szybkie "danko"

Brokuły z pieczarkami

Składniki:

Brokuły z pieczarkami

 

  • 80 dag pieczarek,
  • 50 dag brokułów,
  • 2 średnie cebule,
  • łyżeczka mąki,
  • sól, pieprz,
  • mały kubeczek śmietany,
  • łyżka natki,
  • łyżka koperku.
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Brokuły z pieczarkami
Grzyby pokroić. Brokuły podzielić na różyczki, łodygę na grube plastry, gotować w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebule, zasmażamy. Wkładamy pieczarki, smażymy około 30 minut, gdy są już miękkie brokuły. Dusimy jeszcze 5-10 minut. Przyprawiamy solę i pieprzem. W miseczce łączymy śmietanę, mąkę i zieleninę, dobrze mieszamy, wlewamy na patelnię, mieszamy, trzymamy jeszcze kilka minut na ogniu. Można podawać a surówką z marchewki i ryżem z dodatkiem curry.

Tagi:

brokuły