Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Brokuły zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawę podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Brokuły zapiekane

Składniki:

Brokuły zapiekane

 

  • 1 kg brokułów
  • 25 dag szynki
  • 25 dag pieczarek
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • łyżka margaryny
  • cukier, sól
  • Sos:
  • szklanka bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • łyżka soku z cytryny
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Brokuły zapiekane
Brokuły ugotować w osolonym i schodzonym wrzątku, odcedzić, podzielić na różyczki a łodygi pokroić w kostkę. Na margarynie usmażyć pieczarki pokrojone w plastry. Szynkę pokroić w cienkie paski. Przygotować zasmażkę z masła i mąki a następnie rozprowadzić je bulionem i cały czas mieszając gotować na małym ogniu, aż sos zrobi się gęsty, przyprawić go solą, cukrem, pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem włożyć brokuły , posypać pieczarkami, szynką zalać to sosem i na wierzchu posypać serem żółtym, obłożyć wiórkami masła i wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać około 20 minut.