mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Brownie - mocno czekoladowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mocno czekoladowe, wilgotne, lekko zakalcowate ciasto czekoladowe bez użycia proszku, brownie

Brownie - mocno czekoladowe ciasto Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Brownie - mocno czekoladowe ciasto

 

 

  • Polewa:
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/3 szkl. śmietanki kremówki

 

  • Dodatkowo:
  • mandarynka
  • garść zielonych wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Brownie - mocno czekoladowe ciasto
Ciasto: Margarynę roztapiam z połamaną czekoladą w kąpieli wodnej. Do miski wlewam przestudzoną masę, dodaję kakao i cukier puder. Wszystko razem miksuję. Do masy dodaję partiami, ciągle mieszając jajka oraz mąkę. Ciasto przekładam do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Piekę ciasto około 35 minut w 180*C. Polewa: Czekoladę łamię na kawałki i razem ze śmietanką rozpuszczam w kąpieli wodnej. Mieszam na niewielkim ogniu aż polewa będzie gładka. Lekko przestudzone ciasto polewam polewą czekoladową. Ozdabiam ciasto zielonymi wiórkami kokosowymi i cząstkami mandarynek. Podaję.
Brownie - mocno czekoladowe ciasto
Masę czekoladową wlewam do tortownicy wysypanej bułką tartą
Brownie - mocno czekoladowe ciasto
Po upieczeniu i ostudzeniu polewam ciasto polewą czekoladową