Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Brownie wg Nigelli Lawson

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Moje dzieci na każde święta i uroczystości rodzinne proszą o brownie... Często przygotowuję to ciasto z innego przepisu... Na te święta przetestowałam przepis Nigelli Lawson nieco go modyfikując:)

Brownie wg Nigelli Lawson

Składniki:

Brownie wg Nigelli Lawson

 

  • 375 g masła
  • 375 g czekolady deserowej
  • 6 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Brownie wg Nigelli Lawson

Etap 1

Brownie wg Nigelli Lawson
Masło i czekolady deserowe roztapiane w kąpieli wodnej.

Masło pokroić, czekolady deserowe połamać na mniejsze kawałki. Masło i czekolady roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić.

Etap 2

Brownie wg Nigelli Lawson
Jajka ubite z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.

Etap 3

Brownie wg Nigelli Lawson
Krem jajeczny dokładnie wymieszany z maślano czekoladową masą.

Do kremu jajecznego stopniowo dolewać czekoladowo-maślaną masę, cały czas ucierać.

Etap 4

Brownie wg Nigelli Lawson
Mąka tortowa dodana do masy czekoladowo jajecznej.

Dodać mąkę, wymieszać.

Etap 5

Brownie wg Nigelli Lawson

Mleczne czekolady posiekać, dodać do ciasta, ponownie wymieszać.

Etap 6

Brownie wg Nigelli Lawson

Ciasto przełożyć do dużej foremki (ok. 23x36 cm), wyrównać powierzchnię.

Etap 7

Brownie wg Nigelli Lawson

Ciasto piec w 180 stopniach do "suchego patyczka" (ja piekłam ok. 50 minut). Upieczone ciasto dobrze ostudzić.