Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Brownie z encyklopedii wypieków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To kolejny przepis na to pyszne ciasto, który wypróbowałam... Tym razem wybrałam taki z nieco większą ilością mąki...

Brownie z encyklopedii wypieków

Składniki:

Brownie z encyklopedii wypieków

 

  • 300 g masła
  • 300 g czekolady deserowej
  • 1 szklanka cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Brownie z encyklopedii wypieków

Etap 1

Brownie z encyklopedii wypieków
Masło i czekolady deserowe roztapiane w kąpieli wodnej.

Czekolady deserowe połamać na mniejsze kawałki, masło pokroić, roztopić razem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.

Etap 2

Brownie z encyklopedii wypieków
Cukier i cukier waniliowy dodane do masy czekoladowo maślanej.

Do masy dodać cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać.

Etap 3

Brownie z encyklopedii wypieków
Jajko dodane do słodkiej czekoladowej masy.

Dodawać stopniowo po jednym jajku i ucierać.

Etap 4

Brownie z encyklopedii wypieków
Pozostałe sypkie składniki dodane do masy czekoladowej.

Do czekoladowej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać krótko do połączenia składników.

Etap 5

Brownie z encyklopedii wypieków

Czekolady mleczne posiekać, dodać do ciasta, wymieszać szpatułką.

Etap 6

Brownie z encyklopedii wypieków

Ciasto przełożyć do foremki (ok. 23 x 36 cm), wyrównać powierzchnię.

Etap 7

Brownie z encyklopedii wypieków

Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut. Upieczone brownie dobrze ostudzić.