malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Brukselka w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podajemy od razu po upieczeniu. Danie jest bardzo smaczne i kremowe. Jest bardzo pożywne, do tego dania nic więcej nie potrzeba.

Brukselka w sosie pieczarkowym

Składniki:

Brukselka w sosie pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Brukselka w sosie pieczarkowym
Brukselkę gotujemy na półtwardo, odcedzamy, pieczarki kroimy w plastry, pora w krążki, cebulę ścieramy na tarce, wrzucamy na masło i smażymy, doprawiamy przeciśniętym czosnkiem solimy. W garnku rozgrzewamy śmietanę, dodajemy mąkę oraz ser, roztapiamy i dodajemy gałkę muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układamy brukselkę następnie pieczarki i zalewamy sosem, zapiekamy kilka minut.