gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Brukselka w sosie serowym z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Brukselkę w sosie serowym z makaronem podaję na obiad jako danie główne. Polecam, danie ma fajny smak.

Brukselka w sosie serowym z makaronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brukselka w sosie serowym z makaronem

 

  • 400 gram brukselki świeżej
  • 1 opakowanie makaronu farfalle (400 gram)
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 2 serki topione (200 gram)

Sposób przygotowania:

Brukselka w sosie serowym z makaronem
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Brukselkę obieramy z pierwszych liści, płuczemy, po czym gotujemy w osolonej wodzie (1 płaska łyżka soli) z dodatkiem cukru do miękkości, odcedzamy. Bulion (może być z kostki) doprowadzamy do wrzenia i dodajemy serki topione. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż serki się rozpuszczą i powstanie sos. Do sosu wsypujemy makaron i mieszamy. Następnie dodajemy brukselkę, ponownie wszystko razem mieszamy i podgrzewamy przez chwilę. Porcję dania wykładamy na talerz i dekorujemy gałązką koperku.
Brukselka w sosie serowym z makaronem
Brukselkę obieramy z pierwszych liści, płuczemy, po czym gotujemy w osolonej wodzie (1 płaska łyżka soli) z dodatkiem cukru do miękkości, odcedzamy.
Brukselka w sosie serowym z makaronem
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
Brukselka w sosie serowym z makaronem
Bulion (może być z kostki) doprowadzamy do wrzenia i dodajemy serki topione. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż serki się rozpuszczą i powstanie sos.
Brukselka w sosie serowym z makaronem
Do sosu wsypujemy makaron i mieszamy. Następnie dodajemy brukselkę, ponownie wszystko razem mieszamy i podgrzewamy przez chwilę.