edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Brukselka z parówkami

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jedno z tych dań, jakie powstają w wyniku „przeciągu” w lodówce, czyli resztkowy obiad

Brukselka z parówkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Brukselka z parówkami

 

  • 40 dag brukselki
  • 3 długie odtłuszczone parówki wieprzowe (tylko tyle niestety miałam)
  • kawałek sera gouda – kwadracik o boku ok. 3 cm – starty na tarce o dużych oczkach
  • ziarno sezamu do posypania
  • łyżka oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

Brukselka z parówkami
Brukselkę oczyściłam z wierzchnich, brzydkich liści, odcięłam końcówki ogonków, opłukałam. Ponieważ kapustki były różnej wielkości, więc większe, od strony ogonka nacięłam na pół, lub na krzyż, żeby równo się ugotowały. Wrzuciłam na osolony wrzątek i gotowałam do momentu aż były miękkie, ale nadal jędrne – około 12-15 minut. Odcedziłam. Parówki obrałam z osłonek, każdą pokroiłam na sześć kawałków, a kawałki nacięłam z obu stron na krzyż. Mąż stwierdził, że pocięłam na „kopytka”. Zrumieniłam je lekko na rozgrzanym oleju, dołożyłam ugotowaną brukselkę (tą większą przekroiłam na pół) i chwilkę smażyłam razem, aż brukselka zaczęła się przysmażać – lubię smak i zapach takiej mocno przypieczonej kapustki. Posypałam startym serem, przykryłam i dusiłam chwilkę, tylko do rozpuszczenia sera. Przełożyłam na talerz i posypałam sezamem.
Brukselka z parówkami
Parówki zrumieniłam lekko na rozgrzanym oleju.
Brukselka z parówkami
Do parówek dodałam ugotowaną brukselkę..
Brukselka z parówkami
Posypałam startym żółtym serem i poddusiłam aż się rozpuścił.