misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Brukselka z rybą i płatkami migdałowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przed podaniem posypać natka pietruszki i prażonymi płatkami migdałów....

Brukselka z rybą i płatkami migdałowymi

Składniki:

Brukselka z rybą i płatkami migdałowymi

 

  • 25 dag brukselki świeżej lub mrożonej
  • 15-20 dag ugotowanej morskiej ryby
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • cukier
  • płynny miód

Sposób przygotowania:

Brukselka z rybą i płatkami migdałowymi
Brukselkę ugotować al. dente w wodzie lekko osolonej, ze szczyptą cukru, odcedzić, ostudzić, przekroić na połówki. Rybę podzielić na małe kawałki. Dodać do brukselki, wymieszać. Na suchej gorącej patelni zrumienić płatki migdałowe, wystudzić. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić do smaku pieprzem, płynnym miodem, polać sosem brukselkę z rybą, delikatnie zamieszać, wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypać natka pietruszki i prażonymi płatkami migdałów.