jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Brukselka z wedzonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

brukselka z wędzonką doskonałe danie na obiad dla dzieci i dorosłych

Brukselka z wedzonką

Składniki:

Brukselka z wedzonką

 

Sposób przygotowania:

Brukselka z wedzonką
Brukselkę oczyścić, umyć. Boczek wędzony chudy pokroić w kostkę i obrumienić w rondelku. Skwarki wyjąć, a na wytopiony tłuszcz wrzucić pokrajaną w kostkę drobną cebulę i dusić, aż się zeszkli. Wówczas wrzucic do rondla brukselkę i dodać 1/2 szklanki wody. Mieszając dusić około 10 minut. Następnie dodać ocet, cukier, goprczycę sól i pieprz, przykryć garnek i na maleńkim ogniu dusić 15 minut. Zdjąć przykrywkę, w razie potrzeby dolać odrobinę wody i mieszając dusić, aż brukselka będzie miękka. Tuż przed podaniem wrzucić skwarki z wędzonki, wymieszać i podtrzymać na ogniu aby sie zagrzały. Podawać z puree ziemniaczanym.