OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Bruschetta z pomidorami i chipsami z bakłażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wspaniała przystawka ! Znika w momencie z talerza, jest aromatyczna i chrupka, a warzywa nadają znakomitego smaku .

Bruschetta z pomidorami i chipsami z bakłażana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bruschetta z pomidorami i chipsami z bakłażana

 

 

  • Bruschetta:
  • 1x duża bagietka
  • 2x pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1x łyżeczka oregano
  • 1x łyżeczka bazylii
  • 2 łyżki oliwy/ oleju
  • ser (najlepiej mozarella)

Sposób przygotowania:

Bruschetta z pomidorami i chipsami z bakłażana
Chipsy: Bakłażana pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Ułożyć na ręczniku papierowym i posolić. Przykryć także papierowym ręcznikiem , by puściły gorzkie soki. Odczekać ok. 20min. Na głęboki rozgrzany olej wrzucać porcjami talarki, uprzednio delikatnie obtoczone w mące. Smażyć do zezłocenia i odsączyć na ręczniku papierowym.

Bruschetta: Piekarnik nagrzać do 180*C z termoobiegiem. Bagietkę pokroić w ukośne kromeczki. Czosnek "zmiażdżyć" i wymieszać z 3 łyżkami oliwy (ew. oleju). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z oregano i bazylią. Posolić. Wstawić na chwilę do lodówki.

Kromeczki posmarować czosnkową oliwą i wstawić do piekarnika na ok. 6min. Po tym czasie wyciągnąć i ułożyć na każdej ser, pomidory i chipsy z bakłażana.

Zapiekać jeszcze do momentu rozpuszczenia sera.
Bruschetta z pomidorami i chipsami z bakłażana
bakłażany układamy na ręczniku i solimy obficie
Bruschetta z pomidorami i chipsami z bakłażana
pomidory kroimy w kosteczkę i sypiemy oregano ibazylią
Bruschetta z pomidorami i chipsami z bakłażana
kromeczki smarujemy czosnkową oliwą i opiekamy
Bruschetta z pomidorami i chipsami z bakłażana
chipsy z bakłażana są naprawde przepyszne