montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Bryndzowe Haluszki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Potrawa ta pochodzi ze Słowacji - w sam raz na piątek :)

Bryndzowe Haluszki

Składniki:

Bryndzowe Haluszki

 

Sposób przygotowania:

Bryndzowe Haluszki
Ziemniaki zetrzeć. Dodać mąkę, jajo, sól. Wyrobić gęste ciasto oddzielające się od misy. W osolonej wodzie ugotować haluszki. W tym celu ciasto wrzuca się do wrzątku przez specjalną tarkę z dużymi otworami. Gotować jakieś 5 min. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Stopić. Haluszki odcedzić. Wymieszać z rozdrobnioną bryndzą, dodać trochę tłuszczu ze stopionej słoniny. Rozdzielić na talerze polać resztą smalcu, posypać skwarkami. Ot, całe haluszki :)