bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Bryzol z pieczarkami i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspomnienie PRL - bryzol z pieczarkami i jajkiem

Bryzol z pieczarkami  i jajkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bryzol z pieczarkami i jajkiem

 

  • 3 grube kotlety ze schabu (lub szynka, łopatki)
  • 10 średnich pieczarki
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • olej, masło do smażenia
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Bryzol z pieczarkami i jajkiem
Mięso rozbić na deseczce, posolić, posypać pieprzem obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Teraz wystarczy przykryć i pozostawić w cieple. Na patelni na 2 łyżkach masła dać cebulę pokrojoną w kostkę Zrumienić potem dodać pieczarki pokrojone w plasterki, przyprawić solą i pieprzem, smażyć do odparowania wody. W miedzy czasie na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła wbić jajka delikatnie żeby się nie rozlały, posypać solą i usmażyć jajka sadzone. Mięso dajemy na talerz, na góre układamy warstwę pieczarek z cebulą, całość przykrywamy jajkiem. Posypujemy zieleniną np posiekaną dymką i grubo zmielonym pieprzem.
Bryzol z pieczarkami  i jajkiem
Bryzol schabowy z pieczarkami i jajkiem w otoczeniu sałaty