Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Brzoskwinie w cieście francuskim 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Brzoskwinie wplecione w ciasto francuskie, obsypane pudrem - prostota znowu górą.

Brzoskwinie w cieście francuskim 2 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Brzoskwinie w cieście francuskim 2

 

  • Ciasto francuskie ( arkusz) - 1 sztuka
  • Brzoskwinie świeże - 4 sztuki
  • cukier puder do obsypania - 2 łyżki
  • mleko - do posmarowania ciasta - 1/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie w cieście francuskim 2
Rozgrzewamy piekarnik do 175*C. Brzoskwinie obieramy, przecinamy na połówki, usuwamy pestki. Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego na środku, wzdłuż jego długości układamy połówki brzoskwiń przecięciem na spód. Boki ciasta francuskiego nacinamy tworząc paski co 1,5 cm (docinamy do brzoskwiń). Górę ciasta zakładamy na brzoskwinie, następnie przeplatamy paski raz z prawej, raz z lewej strony. Gdy dojdziemy do 3/4 wysokości "zamykamy" brzoskwinie spodem ciasta i dopiero wtedy kończymy przeplatać paski. Smarujemy ciasto mlekiem. Przekradamy na blachę, następnie wkładamy do piekarnika ( tryb termoobieg) i pieczemy 20 minut. Gotowe ciasto obsypujemy cukrem pudrem.
Brzoskwinie w cieście francuskim 2
Casto chwilę przed włożeniem do pikeranika
Brzoskwinie w cieście francuskim 2
pleciona w całości