Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Brzoskwiniowiec inaczej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

nieco dziwne składniki (zwłaszcza w biszkopcie) ale bardzo dobre ciasto

Brzoskwiniowiec inaczej

Składniki:

Brzoskwiniowiec inaczej

 

  • BISZKOPT:
  • 10 jajek
  • 20 dag cukru
  • 30 dag mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyzek oleju
  • 2 łyżki octu

 

  • KREM BRZOSKWINIOWY:
  • 2,5 kostki masła
  • 0,5 litra soku z brzoskwin
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 puszki brzoskwin
  • 1 galaretka

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowiec inaczej
Bialka ubijamy na sztywną piane, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Żółtka ubijamy z proszkiem do pieczenia, octem i olejem, następnie dodajemy do białek, na koniec dodajemy mąkę. Pieczemy Budynie śmietankowe gotujemy na soku z brzoskwin. Masło miksujemy z cukrem i pomalu dodajemy zimny budyn. Brzoskwinie z jednej puszki kroimy w kostke i dodajemy do kremu. Mase rozkladamy na ciescie, na krem rozkładamy pokrojone w plasterki brzoskwinie z drugiej puszki, zalewamy galaretka. ciasto mozna zrobic na tradycyjnej wersji biszkoptu