SUPERPRZEPIS

Brzoskwiniowiec z pianką

  • 1
  • AnetaŚw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Brzoskwiniowiec z pianką Więcej zdjęć (3)

Ciasto brzoskwiniowe z pianką i galaretką.

Składniki:

Brzoskwiniowiec z pianką

 

  • BISZKOPT:
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju.

 

  • MASA BRZOSKWINIOWA:
  • syrop z brzoskwiń z puszki
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • duża paczka Delicji morelowych.

 

  • PIANKA BRZOSKWINIOWA:
  • 400 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 1 szkl. wody
  • 2 galaretki brzoskwiniowe.

 

  • NA WIERZCH:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 700-800 ml wody
  • brzoskwinie z puszki.

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowiec z pianką
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek,dodając szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier. Dodawać kolejno po jednym żółtku i cały czas ubijać. Do dobrze ubitej masy dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, kakao i na końcu olej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy około 35 x 25 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Pieczemy w temp.170 stopni przez 25 minut. MASA BRZOSKWINIOWA: Odlewamy sok z brzoskwiń i uzupełniamy wodą do 2,5 szklanki ( łącznie woda z sokiem ). Na soku gotujemy 2 budynie waniliowe, dodając cukru do smaku. Masę wykładamy na upieczony biszkopt, a na niej układamy delicje- najlepiej morelowe, ale mogą być pomarańczowe. PIANKA BRZOSKWINIOWA: 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wody i zostawiamy do przestygnięcia. Schłodzone mleko ubijamy i dodajemy do niego tężejące galaretki, ciągle miksując. Piankę wylewamy na delicje. Po stężeniu pianki, na wierzch wykładamy brzoskwinie z puszki ( najlepiej pokrojone na ćwiartki ) oraz wylewamy wystudzoną galaretkę, rozpuszczoną w 700-800 ml wody. Wstawiamy do lodówki. Moje ciasto było takie wysokie, że na wierzch ledwie się zmieściła jedna galaretka :) SMACZNEGO :)
Brzoskwiniowiec z pianką
Na biszkopt wykładamy masę brzoskwiniową, a na nią Delicje.
Brzoskwiniowiec z pianką
Na Delicje wylewamy piankę, następnie kładziemy brzoskwinie i zalewamy galaretką.