dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Brzoskwiniowo-jabłkowa konfitura

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Brzoskwiniowo-jabłkowa konfitura, naturalna, domowa. To lato zamknięte w słoiku!

Brzoskwiniowo-jabłkowa konfitura Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Brzoskwiniowo-jabłkowa konfitura

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowo-jabłkowa konfitura
Owoce pokroiłam, wrzuciłam do dużego garnka i zasypałam cukrem. Podlałam odrobiną wody, zagotowałam, gdy pojawił się syrop włożyłam laskę wanilii oraz goździki. Gotowałam delikatnie 30 minut.

Po tym czasie z grubsza rozgniotłam owoce tłuczkiem do ziemniaków, dodałam sok z cytryny i gotowałam dalsze 15 minut. Następnie odstawiłam konfiturę do przestudzenia. Na koniec jeszcze raz podgrzałam i gotowałam na minimalnej mocy palnika 10 minut. Wyjęłam goździki i wanilię. Laskę wanilii rozcięłam a ziarenka wróciły do owoców.

Słoiki wstawiłam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, a nakrętki przetarłam spirytusem. Gorące słoiki napełniłam konfiturą, zakręciłam i pasteryzowałam 15 minut w piekarniku (nagrzanym do 100 stopni).
Brzoskwiniowo-jabłkowa konfitura
Pokrojone owoce zasypałm cukrem, podlałam kilkoma łyżkami wody i zagotowałam
Brzoskwiniowo-jabłkowa konfitura
Po zagotowaniu dodałam laskę wanilii i goździki
Brzoskwiniowo-jabłkowa konfitura
Po 30 minutach gotowania rozgniotłam z grubsza owoce i dodałam sok z cytryny