Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Brzoskwiniowy dżem z cukinii.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny gęsty dżem dzięki młodej cukinii i galaretką.

Brzoskwiniowy dżem  z cukinii. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Brzoskwiniowy dżem z cukinii.

 

  • 3 kg obranej cukinii
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki kurkum
  • pół szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowy dżem z cukinii.
Cukinie obieramy i jeśli jest to młody owoc kroimy razem z nasionami w drobną kostkę. Jeśli chcemy skrócić czas gotowania można zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ale wtedy wydłuża nam się czas przygotowań. Do naczynia o grubym dnie wlewamy wodę i wrzucamy cukinię, gotujemy do miękkości. Aby pozbyć się widocznych nasion, miksujemy ugotowaną masę. Do zmiksowanej masy wsypujemy wolno galaretki i cały czas mieszamy aby nam nie powstały gródki. Pilnujemy aby się nie zagotowało. Pod koniec obróbki termicznej wlewamy sok z cytryny. Gorące przekładamy do słoików zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Brzoskwiniowy dżem  z cukinii.
Używając młodych cukinii wykorzystujemy je prawie w całości, poza skórą.

Tagi:

cukinia