Falej :)

Falej :)

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Brzoskwiniowy tort jaglany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jaglany placek z dodatkiem siemienia lnianego oraz brzoskwinie w trzech postaciach: puree, połówek i kosteczki. Dla wielbicieli niecodziennych połączeń i smaków.

Brzoskwiniowy tort jaglany Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Brzoskwiniowy tort jaglany

Kasza

Baza

  • 960 g Kaszy
  • 3 jaja L
  • 30 g migdałów mielonych
  • 70 g siemienia lnianego
  • 60 g mielonego twarogu

Masa jaglana

Dekoracja

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowy tort jaglany
Kasza jaglana:

Kaszę przepłukać w wrzącej wodzie. Zalać w rondelku mlekiem dodać sól oraz ekstrakt z wanilii i gotować około 17 minut. Gdy kasza będzie miękka zdjąć z ognia i dodać cukier oraz masło i skórkę z cytryny. Wymieszać do połączenia. 500 g kaszy odłożyć w miseczce przykrytej folią do lodówki.

Spód:

Kaszę oraz twaróg, jajka, mąkę migdałową oraz siemię zmiksować do połączenia. Wylać na tortownicę o średnicy 24 cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia - same dno. Piec w temp 180 przez 50 minut. Od razu wyjąć i wyciągnąć z tortownicy.

Masa jaglana:

500g wcześniej odłożonej do lodówki kaszy wkładamy do miseczki. Dodajemy brzoskwinie oraz sok. Mieszamy i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy do połączenia.

Wykonanie:

W tortownicy umieszczamy specjalna foremkę którą zalewamy masą jaglaną i przykrywamy gotowym spodem. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Następnie odwracamy formę spodem na dół i ściągamy foremkę wraz z tortownicą. Zagłębienia wypełniamy dwoma łyżeczkami brzoskwiń pokrojonych w kostkę oraz zalewamy puree brzoskwiniowym. Dodajemy na każdy kawałek kółeczko z czekolady oraz połówkę brzoskwini.

Smacznego !!!
Brzoskwiniowy tort jaglany
Nie kupiłem a zrobiłem , proszę wybaczcie te niedoskonałości :P