SUPERPRZEPIS

Bucatini z pulpecikami i sosem kurkowym

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Bucatini  z pulpecikami i sosem kurkowym Więcej zdjęć (5)

Pojawiły się kurki dlatego na moim stole pojawił się sos kurkowy tym razem w towarzystwie delikatnych pulpecików i makaronu, polecam :)

Składniki:

Bucatini z pulpecikami i sosem kurkowym

 

  • Pulpety:
  • 250 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 gram mięsa mielonego wołowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Sos kurkowy
  • 300-400 gram kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki miodu
  • 300 ml śmietany 30%
  • ½ szklanki domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • Sól, pieprz
  • Makaron bucatini

Sposób przygotowania:

Bucatini z pulpecikami i sosem kurkowym
Pulpety: Mięso przekładamy do miski, pośrodku robimy wgłębienie, wsypujemy w nie bułkę tartą i wlewamy mleko. Do mięsa wbijamy jajko i dodajemy posiekaną natkę i starty na tarce parmezan – wszystko starannie wyrabiamy.

Wyrobione mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy kolejny raz. Lekko wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku mięsa i wyrabiamy w dłoniach w miarę równe pulpety. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor pulpety tj. po 2-4 minut z każdej strony.

Obsmażone pulpety przekładamy na talerzy i odstawiamy. Sos: W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim posiekaną w drobną kostkę cebulkę, lekko solimy i dusimy do miękkości (około 5 minut ). Do przesmażonej cebulki dodajemy oczyszczone i pokrojone na kawałki (nie za drobne ) kurki – dusimy wszystko razem około 10-15 minut.

Do przesmażonych kurek i cebuli wlewamy bulion i śmietanę kremówkę, dodajemy curry i miód – mieszamy. Dodajemy przesmażone wcześniej pulpety i dusimy wszystko pod przykryciem około 10 minut. Pokrywkę odkrywamy, sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 10-15 minut, aby trochę odparował i zgęstniał.

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Odcedzamy. Odcedzony makaron mieszamy z sosem, nakładamy porcję na talerze i posypujemy posiekaną natką lub parmezanem, serwujemy od razu, smacznego ; )  


Bucatini  z pulpecikami i sosem kurkowym
Mięso mieszamy z jajkiem, parmezanem, natką pietruszki i przyprawami
Bucatini  z pulpecikami i sosem kurkowym
Wilgotnymi dłońmi formujemy pulpety i obsmażamy je na złoty kolor
Bucatini  z pulpecikami i sosem kurkowym
Posiekaną cebulę przesmażamy na maśle dodajemy kurki
Bucatini  z pulpecikami i sosem kurkowym
Wlewamy bulion i śmietanę, dodajemy pulpeciki, przyprawy i gotujemy około 15 minut

Tagi:

makaron danie