peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Buchry z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, złote bułeczki - pyszny deser

Buchry z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buchry z rodzynkami

 

 

 

  • 3 łyżki cukru trzcinowego Demerara

 

 

  • 1 żółtko

 

 

 

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

  • 1 garść rodzynek

 

  • 4 łyżki koniaku

 

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Buchry z rodzynkami
Rodzynki zalewamy koniakiem. Drożdże kruszymy i mieszamy z połową mleka i 1/2 łyżki cukru trzcinowego - odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Pozostałe mleko mieszamy z mąką, cukrem trzcinowym, solą, żółtkiem, zmielonymi migdałami oraz posiekanym masłem (50 g). Dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy elastyczne ciasto - przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na około 50 minut. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i dzielimy go na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm. Każdy z kawałków formujemy w dłoni na placuszek, nakładamy łyżeczkę rodzynek i zaklejamy formując bułeczkę. Tak przygotowane buchty układamy ścisło na formie wysmarowanej masłem (25 g). Pozostałe masło rozpuszczamy wraz z cukrem waniliowym, a następnie smarujemy nim buchty - odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopnie przez około 25 minut - na złotobrązowo.
Buchry z rodzynkami
Buchry z rodzynkami - wyrobione ciasto ma rosnąć 50 minut
Buchry z rodzynkami
Buchry z rodzynkami - ciasto po wyrośnięciu (podwojona objętość)
Buchry z rodzynkami
Buchry z rodzynkami - przygotowane buchty ułożone w formie
Buchry z rodzynkami
Buchry z rodzynkami - buchry przed pieczeniem posmarowane masłem z cukrem waniliowym