Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Buchta drożdżowa z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Buchta drożdżowa z rodzynkami- doskonale smakuje ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Każdemu będzie smakować.

Buchta drożdżowa z rodzynkami

Składniki:

Buchta drożdżowa z rodzynkami

Ciasto

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Buchta drożdżowa z rodzynkami
1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajka oraz sól. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Wyrabiam ciasto. Dodaję rozpuszczone, przestudzone masło oraz rodzynki. Dokładnie wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.

2. Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przekładam do foremki (wym. 11cmx35cm). Ciasto smaruję białkiem i posypuję kruszonką. Piekę około 50 minut w temperaturze 160 stopni. 

Tagi:

ciasta