czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Buchty węgierskie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bułeczki są rewelacyjne, idealnie miękkie. Świetnie sprawdzą się zarówno jako śniadanie jak i deser.

Buchty węgierskie

Składniki:

Buchty węgierskie

 

  • 2 szkl. mąki,
  • 2 żółtka,
  • 2 dag świeżych drożdży,
  • 125ml mleka,
  • 2/3 szkl. cukru,
  • 8 dag margaryny,
  • śliwki węgierki lub ewentualnie powidła śliwkowe,
  • cukier puder do oprószenia.

Sposób przygotowania:

Buchty węgierskie
Drożdże, łyżeczkę cukru oraz 2 łyżeczki mąki rozpuścić w 50ml letniego mleka. Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać żółtka, stopioną zimną margarynę, wyrośnięty zaczyn, resztę mleka oraz cukru. Wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na godz.następnie ponownie zagnieść ciasto o formować małe bułeczki. Lekko spłaszczyć, ułożyć po 2 wypestkowane śliwki lub łyżeczkę powideł. Ułożyć na natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o śr. 27cm. Piec ok. 30 min w temp. 180st. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Tagi:

śliwki