SUPERPRZEPIS

Buchty ze śliwkami

  • 3
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Buchty ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Buchty powinny być nadziane marmoladą lub powidłami, ale moje były ze śliwkami i też były pyszne bo to z ostatnimi śliweczkami.

Składniki:

Buchty ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Buchty ze śliwkami
Make przesiać do miski i dodać do niej pokruszone drożdże oraz cukier zalać ciepłym mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Kiedy drożdże podrosną dodać ubite jajka i zagnieść ciasto pod koniec dodać rozpuszczone masło i po dokładnym wyrobieniu odstawić do wyrośniecia. Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, następnie lekko je rozciągnąć i szklanką wyciąć krążki z ciasta na każdym ułożyć śliwkę z której wcześniej trzeba wyjąć pestki, zlepić bułeczki. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i ułożyć na niej zlepione bułeczki po wierzchu posmarować dodatkowym stopionym masłem i odstawić na kolejne kilkanaście minut, aby bułki podrosły. Piec w temp. 180st około 25 minut po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Buchty ze śliwkami
Ciasto odstawić do wyrośnięcia i wyjąć na stolnicę.
Buchty ze śliwkami
Z rozciągniętego ciasta wyciąć szklanką krążki.
Buchty ze śliwkami
Na każdym krążku ciasta ułożyć śliwke i zlepić bułeczki.
Buchty ze śliwkami
Po wierzchu posmarować bułki stopionym masłem.