Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Buchty ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przepyszne bułeczki drożdżowe o maślanym smaku. Smakują rewelacyjnie. Można zstotsować dowolne nadzienia.

Buchty ze śliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Buchty ze śliwkami

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Buchty ze śliwkami

Przygotowanie ciasta:

Buchty ze śliwkami
Skladniki bułek mozna od razu ze sobą połączyć.

Do letniego mleka wkruszyć drożdże. Kolejno dodać cukier, mąkę oraz żółtka.Wszystko razem wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto:

Buchty ze śliwkami
Ciasto bardzo szybko rośnie i jest puszyste.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ma być miękkie, elastyczne i nie przyklejać się do dłoni. Śmiało można dosypać mąki (nawet do 3/4 szklanki).

Śliwki:

Buchty ze śliwkami
Odmiana śliwek to rzecz indywidualna.

Umyte śliwki przekroić na pół i pousuwać z nich pestki.

Bułeczki:

Buchty ze śliwkami
Bułeczki wbrew pozorom bardzo szybko się robi.

Ciasto podzielić na 21-22 porcje. Zależy jakiej wielkości mamy śliwki. Każdą połówkę śliwki owinąć w kawałek ciasta. Przygotowane bułeczki dokładnie posmarować rozpuszczonym i zimnym masłem. Całość odstawić na 1/2 godziny. Po czym upiec w 180 stopniach. Czas pieczenia wynosi około 25 minut.