jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Budyń CHIA z jeżynami i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ostatni już słoik z jeżynami z poprzedniego roku wylądował w deserze. Słodko kwaśny sok jeżynowy z mleczkiem kokosowymświetnie połaczyły nasiona zdrowej szłwii hiszpańskiej.

Budyń CHIA z jeżynami i kokosem

Składniki:

Budyń CHIA z jeżynami i kokosem

 

  • 100 ml mleka kokosowego
  • 200 ml jeżyn w lekkim syropie
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej
  • gałązki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Budyń CHIA z jeżynami i kokosem
Do litrowego słoika wlewamy mleko, dodajemy jeżyny razem z syropem i nasiona Chia. Zakręcamy słój i wstrząsamy mocno. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

Przed podaniem przekładamy deser do salaterek . Polewamy deser śmietanką kokosową.

Posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy gałazkami mięty.