mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Budyń czekoladowo-pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mocno czekoladowy, cudownie pachnący, domowy budyń z nutą pomarańczy. Doskonały na zimowy słodki podwieczorek.

Budyń czekoladowo-pomarańczowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Budyń czekoladowo-pomarańczowy

 

Sposób przygotowania:

Budyń czekoladowo-pomarańczowy
Czekoladę ścieram na tarce na średnich lub małych oczkach, z pomarańczy ścieram skórkę na małych oczkach. Natomiast z ćwiartki pomarańczy wyciskam sok. Odlewam pół szklanki, dodaję do tego żółtka, cukier, kakao, mąkę i miksuję. Resztę mleka wlewam do garnka, dodaję masło i doprowadzam do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewam powoli przygotowaną wcześniej mieszankę budyniową. Gotuję budyń na małym ogniu ciągle mieszając. Na koniec dodaję startą czekoladę, sok i skórkę z pomarańczy. Kiedy budyń zgęstnieje przekładam go do miseczek i od razu podaję.
Budyń czekoladowo-pomarańczowy
Kostki czekolady ścieram na tarce na małych lub średnich oczkach
Budyń czekoladowo-pomarańczowy
Do budyniowej masy dodaję na koniec startą czekoladę, sok i skórkę pomarańczy

Tagi:

czekolada